De historie van AMVJ en Martinus
AMVJ
AMVJ is de oudste volleybalvereniging van Nederland met een rijke historie. Een club bovendien die zich ontpopt heeft als één van de toonaangevende verenigingen. De club is opgericht op 9 maart 1930 in Amsterdam. In 1948 werd, mede dankzij AMVJ, de NeVoBo opgericht. AMVJ is dus ouder dan de moederbond.
Sinds de oprichting heeft AMVJ verschillende thuisbases gehad. Allereerst was de thuishal van AMVJ, als onderdeel van de omni-sportvereniging AMVJ, het AMVJ-gebouw aan het Leidsche Bosje. In de jaren 60 verhuisde AMVJ naar "De Oude RAI", vervolgens naar "De Kleine RAI", en daarna naar de "Apollohal". Uiteindelijk kwamen we in 1971 in Amstelveen terecht, eerst in de Bankrashal en sinds 1986 was "het Deltalloyd sportcentrum" de thuisbases. De naam van deze locatie is later veranderd in "Emergohal".
Van 1970 tot aan de zomer van 1994 was de naam AMVJ onlosmakelijk verbonden met die van de hoofdsponsor Delta Lloyd. Na 25 jaar sponsorschap, een unicum in de sportwereld, besloot Delta Lloyd te stoppen als hoofdsponsor. Na een paar korte periodes met nieuwe sponsoren, speelt AMVJ sinds 2001 zonder hoofdsponsor.
Martinus
Volleybalvereniging St. Martinus werd in 1954 opgericht door de voetbalafdeling van St. Martinus. Aldus ontstond een Omni-vereniging St. Martinus, bestaande uit vier zelfstandige afdelingen: voetbal, badminton, tennis en volleybal. Vanaf 1976 heeft de club zich onafhankelijk van de andere drie afdelingen ontwikkeld.
In de zestiger en zeventiger jaren speelde Martinus met als hoofdsponsor Valkenberg als 3e divisionist een bescheiden rol in het nationale volleybal, maar in de tachtiger jaren werd de club zowel nationaal als internationaal bekend door de vele successen die door het eerste herenteam werden gehaald. Van 1983 tot 1988 was Martinus met als hoofdsponsor Brother bij de heren vijf keer achter elkaar landskampioen en werd de Europacup 1 - finale drie maal bereikt. Dit kwam vooral door het aantrekken van een van 's werelds beste trainers Arie Selinger. Het snelle Martinus spelletje met technische hoogstandjes werd gevreesd bij elke tegenstander in heel Europa. De terugval begon in 1989 toen de volleybalbond bepaalde dat de spelers van het nationale team niet meer voor een club mochten uitkomen. Doordat driekwart van Oranje uit Martinus-spelers bestond, bleef er van heren 1 niet veel meer over. Deze Martinus spelers vormden de basis tot succes op de Olympische Spelen in 1992 toen Oranje de zilveren medaille in Barcelona won. Vier jaar later werd nog steeds door dezelfde ex-Martinianen goud in Atlanta gewonnen.
VV Amstelveen
Op 15 juni 2011 zijn beide bovenstaande verenigingen in de fusievergadering officieel gefuseerd en samen verder gegaan onder de verenigingsnaam vv AMstelveen. Zoals dat gaat in de sport zijn de resultaten per team en seizoen wisselend, maar wat een succes gebleken is, is dat de beide verenigingen daadwerkelijk zijn samengesmolten tot één nieuwe vereniging.
AMVJ-Martinus
Met ingang van seizoen 2016-2017 heeft het bestuur besloten weer meer aandacht te geven aan de oude namen AMVJ en Martinus. Daarom is besloten de gebruiksnaam vv AMstelveen te veranderen in de gebruiksnaam 'AMVJ-Martinus'. Bij de Kamer van Koophandel blijft de statutaire naam 'Volleybalvereniging AMVJ Martinus Amstelveen'.